Mat

 

 

Når valpen kommer til et nytt hjem ved 8-9 uker så er det veldig mye nytt for den lille, mat kan kanskje ikke friste så mye den første tiden, men man skal tilby valpen mat 4ggr om dagen, la det stå en liten stund, siden ta det opp igjen. Faste måltider hjelper deg å få hunden din renslig ettersom den da får mer faste rutiner når den må på do, om du har maten framme hele tiden vet du aldri når den spiser, og dobesøkene vil bli enda mer hyppige.

 Om valpen ikke vil spise, ikke tilby forskjellig mat, det er bare en trygghet som mangler før den vil spise som normalt. Feil matrester er heller ikke så bra og gi valpen din, den vil fort bli bortskjemt, og vil da ikke spise tørrforet som den trenger for å vokse.

 

Anbefalt er å bruke et kvalitetsfor som du finner i de fleste dyrebutikker. Til å begynne med anbefales valpefor, ettersom det har all den næring valpen trenger. Om man bytter for skal man blande mer og mer med det gamle foret en ukes tid, ettersom hunder har en veldig følsom mage, kan det gi diaré. Når hunden blir større finnes det for som er tilpasset for alle aldrer. Voksne hunder trenger ikke spise like ofte som valpene, hvert fall 2ggr om dagen, og foret tilpasses det ene individet, beroende på energinivå, trening og utseende.  Nå for tiden finnes det også vom, rått kjøtt, det naturligste foret til hunden, det anbefales med det sterkeste.

 

Vann skal stå framme hele tiden men husk og bytt ofte, vaske bort laget som legger seg i bunnen, det danner seg veldig fort og det blir bakterier. Matskålene må også holdes reine, det beste for hunden din J

 

Mat som er giftig for hunden din!

 

Druer og rosiner - kan gi nyresvikt.

Humle – kan føre til akutt hypotemi.

Kalkunskinn – kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen, noe som medfører døden for hunder.

Løk og hvitløk.

Sjokolade.

Valnøtter - kan ha sammenheng med blærestein.

Tyggegummi – et gram med xylitol kan være farlig for en middelstor hund, som igjen kan medføre kraftig fall i blodsukker, blødninger, leversvikt og død.

Gjærbakst – gjæringen omdannes til alkohol i magen, dermed kan de bli alkoholforgiftet.

Brokkoli

Rå potet

Kålrot

Sterke krydder

Smertestillende tabletter for mennesker – kan føre til leversvikt, magesår og død.

 

 

 

 

 

 

Dette er en artikkel tatt ut av TV2.

 

IKKE FERDIGMAT: Hunden din trenger ifølge en belgisk undersøkelse hjemmelagd mat bestående av rått kjøtt og bein for at den skal ha best mulig helse og leve lenger. Foto: Krillejs

Tørrfôr kan ta livet av hunden din

En belgisk undersøkelse viser at tørrfôr kan forkorte hundens liv med tre år.

Det er en belgisk dyreakupunktør som står bak den sjokkerende undersøkelsen som hevder at hunder som får tørrmat lever kortere enn hunder som får hjemmelagd mat.

– De hundene som ble fôret med ferdig kjøpemat, døde tre år tidligere enn hundene som fikk hjemmelaget mat, sier Gerard Lippert til nyhetsbyrået AFP om resultatet av undersøkelsen.

– Ofre for junkfood

Årsaken til at tørrfôr ikke er bra for hunden, er at viktige vitaminer og næringsstoffer blir borte under prepareringen av maten.

Hunder som får mye eller kun tørrfôr, kan utvikle allergier og bli overvektige. Det er dette som forkorter hundens levetid.

Gerard Lippert har undersøkt 600 døde hunder.

– Akkurat som mennesker har våre kjæledyr blitt ofre for junkfood. I fortida var hunder altetende rovdyr, men nå prøver vi å gjøre dem om til drøvtyggere, forklarer Lippert.

Tilbake til naturdietten

Hundematindustrien ble født i England da James Spratt produserte verdens første hundekjeks i 1860. Nå, 150 år etter, er det den naturlige maten som igjen er i fokus.

BARF eller Biologically Appropriate Raw Food, fritt oversatt til biologisk egnet rå mat, er en type dyrediett som består av rått kjøtt, bein og organer. Dette kostholdet skal få hunder og katter tilbake til sin opprinnelige diett, og maksimere levetid og styrke deres helse.

– Hunder bør ikke spise kokt eller behandlet mat. I stedet bør kjæledyret ditt spise mat som ligner det hundenes ville forfedre spiser. Dette inkluderer bein, fett og kjøtt, står det på barfworld.com .

Dårlig pels og ånde

Ved Barf-senteret i Århus støtter de Lipperts undersøkelse. Dansk Barf Center introduserte Barf-metoden for ti år siden i Danmark, og er de eneste i landet som forsker på dette kostholdet, skriver Ekstra Bladet .

Leder Christa Nolde sier at hundenes livsstilssykdommer taler for seg.

– Jeg synes man bør undre seg over at den gjennomsnittlige levealder for mange hunderaser har falt merkbart de siste 30 årene. Vi bør jo forvente at hunder lever lenger, nå som vi har blitt så flinke til å behandle og operere dyr, sier Nolde til avisa.

Hun forteller at hunder som lever av tørrfôr får dårlig ånde, dårlig pels og allergi.

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Matilde | Svar 01.09.2015 20.47

Denne undersøkelsen må basere seg på tørrfor fra matbutikken!
Ser gjerne flere undersøkelser som evt bekrefter/avkrefter dette!

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.01 | 00:42

Hei. Jeg har ei lita jente som er blanding av rt og kinesisk nakenhund. Jeg ønsker valper på ho, og vil gjerne parre med en rt. Hva tar du for parring?

...
03.10 | 08:37

Hei 😊 nei jeg planlegger ikke valper til neste år dessverre, men det er sikkert noen andre jeg kjenner som skal.

...
01.10 | 17:56

Er tidlig ute med planleggingen her :)

...
01.10 | 17:55

Hei!:) Meg og min samboer har forelsket oss helt i denne rasen, og har veldig lyst til å skaffe oss en langhåret RT til sommeren 2019. Planlegger du noe til da?

...
Du liker denne siden