Tennene til hunden din

Tannpleie.

Melketennene pleier dette ut av seg sjøl når hunden er valp, men når den er 6-9 måneder skal de skifte hjørnetennene, ofte så detter de ikke ut av seg sjøl og man må til veterinæren og trekke dem ut, om man ikke følger med på dette kan den få feil bitt og problemer med å spise.

 

Det som man må huske på når man skaffer seg en liten hund er at man må sjekke tannstein mye oftere enn med en stor hund, det er for at tennene sitter veldig trangt i den lille munnen i forhold til de store hundene.

 

Det finnes forskjellige måter og forebygge/behandle tannstein på:

 

1.       Det finnes tannbørste og tannkrem for hunder som man kan begynne med i tidlig alder for å forebygge seinere tannstein.

2.       Plaque off animal

3.       Tørrfor uten spannmål.

4.       Bein.

5.       Gå til veterinæren og fjerne tannsteinen.

 

Tannbørste og tannkrem finns at kjøpe på dyrebutikker og hos veterinær. Når de er små er det bra og venne de til å bli tatt i munnen, steg for steg, gjerne vær dag, bruke tannbørsten litt og litt etter hvert for og til slutt bli godtatt av at vi gjør dette som de kanskje ikke liker så mye.

 

Plaque off animal er alger, 100% naturlig, det inneholder ingen tilsetningsstoffer. Glutenfri og sukkerfri. Rik på naturlig jod. Det motvirker spyttets sammensetning, slik at nytt belegg faller av eller blir så porøst at tannsteinen kan skrapes av med tommeneglen. Dette er også veldig effektivt mot dårlig ånde. Dette kjøpes på dyrebutikker eller hos veterinæren. Det har fått god tilbakemeldning så det anbefales.  

 

Når valper skifter tenner klør det mye akkurat som på mennesker, da er det lurt å ha masse tyggebein av ulike slag, griseører, grisehaler, strutsesener, og margebein det beste av alt, men de skal ikke kokes, alle bein skal gis råe, når man koker dem kan de splintre seg. 

Da vil hunden forhåpentligvis la være å tygge på en masse andre ting som de ikke skal tygge på,(pleier ikke ha problem med disse små rasene da). Men gi hunden disse beine gjennom hele livet, det hjelper dem å forebygge tannstein og så har de noe å holde på med.

 

Hvis man ikke ser etter tennene kan de fort få tannkjøttbetennelse eller at tennene vil løsne av infeksjon (periodonitt). Kroniske bakterieinfeksjoner i tannkjøttet kan igjen spre seg til indre organer som hjerte, lunger og lever som igjen kan medføre død. Symptomer på dårlig tannhelse kan være dårlig ånde, vegring for å spise, tygge tørrfor, dårlig apetitt, vekttap, eller mye smatting og sikkling. 

 

 

Det vanlige er å begynne sjekke hunden din for tannstein hos veterinæren når den er 1,5-2 år, deretter er det veldig individuelt hvor ofte man trenger gjøre det, normalt er en sjekk i året, men noen må gå hver 6mån. Dette er veldig viktig og ta på alvor, om man ikke gjør noen ting kan hunden din være uten tenner ved 3-4 års alder, og da får den virkelig et problem når den ikke kan spise.

 

Husk at tannpleie hos hunden din er like viktig som hos oss, gi den det den fortjener for et langt liv med tenner!!

 Utklipp fra Dagbladet.no

Flere katter og hunder dør tidligere på grunn av råtne tenner.

TRAKK MELKETENNER: På denne sju måneder gamle skotske hjortehunden, måtte veterinær Carsten Glindø fjerne flere melketenner.
Foto: Gro Nervik Glindø

-  Dette er svært alvorlig. Jeg har sett noen forferdelige eksempler, sier veterinær Carsten Glindø.

Fire av fem norske hunder og katter har for dårlige tenner, og mange av dem dør som følge av dette. -  Denne problematikken gjelder jo også for mennesker, og vi vet at dårlig tannhelse kan forkorte et menneskeliv med tre år. Her er det plakk som er den store skurken, sier veterinær Carsten Glindø ved Fredrikstad Dyrehospital til Dagbladet.

Tanna faller ut
Ifølge Glindø vil plakk som blir sittende for lenge, føre til en betennelsesreaksjon i tannkjøttet.

-  Før eller siden vil en betennelse gå over i knokkelvevet. Dette kan resultere i at tanna faller ut. Men bakteriene vil i mange tilfeller fortsette å pøses ut i blodbanen og det er i dette øyeblikk at dyret risikerer å få alvorlige infeksjoner andre steder i kroppen.

Svært mange hunder og katter dør av leverbetennelse eller hjertesykdom. Dette kan være et resultat av de bakteriene som har utviklet seg i forbindelse med tannsykdommer, sier han.

Katter og hunder over fem år er særlig utsatt for dette og lider i stor grad av dårlig tannhelse.

Puss en gang om dagen
-  Man må rett og slett pusse kjæledyras tenner en gang om dagen. Jeg behandler rundt 700 hunder og katter i året, og de fleste av disse har aldri fått en tannpuss. Det er enkelt og ikke særlig tidkrevende. Man kan bruke en myk barnetannbørste, men det er svært viktig at man ikke bruker tannkrem for mennesker. Denne inneholder fluor, som er giftig. Vi spytter tannkremen ut, men dette klarer ikke dyrene. Tannkrem for dyr kan kjøpes i de fleste dyrebutikker og hos veterinæren, sier Carsten Glindø.


Dårlig ånde
Han sier at dårlig tannhelse kan føre til store smerter for dyrene. Noen forandrer atferd ved å bli irritable og hissige.-  Noen av disse tilstandene er svært smertevoldende. Noen av symptomene på tannsykdommer hos dyr er at ånden deres stinker som et resultat av for mye tannstein, og at tannkjøttet deres blør, Dette er svært alvorlig, men vi sier Carsten Glindø.

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.01 | 00:42

Hei. Jeg har ei lita jente som er blanding av rt og kinesisk nakenhund. Jeg ønsker valper på ho, og vil gjerne parre med en rt. Hva tar du for parring?

...
03.10 | 08:37

Hei 😊 nei jeg planlegger ikke valper til neste år dessverre, men det er sikkert noen andre jeg kjenner som skal.

...
01.10 | 17:56

Er tidlig ute med planleggingen her :)

...
01.10 | 17:55

Hei!:) Meg og min samboer har forelsket oss helt i denne rasen, og har veldig lyst til å skaffe oss en langhåret RT til sommeren 2019. Planlegger du noe til da?

...
Du liker denne siden