Patellaluksasjon

A= Normal Patella. B=Medial Patellaluksasjon. C= Lateral Patellaluksasjon 1. Patella 2. Lårbenet 3. Leddbåndet 4. Leddbåndets feste til leggbenet 5. Medial luksasjon 6. Lateral luksasjon

 

Patellaluksasjon finnes hos de fleste hunderaser og også katt, men ved registrerte pasienter så man en overvekt av miniatyrhunder men større hunder som chow chow, flatcoated retriver, newfoundlandshund, pyrineerhund og st. bernhardshund øker i antall. Dette sier ikke at patellaluksasjon er et økende problem for en spesiell rase men det kan ha en rolle i forhold til økt popularitet, dette fordi det ofte er en betydelig innavl innen rasen. Det ser ut som om tisper er mer utsatt for patellaluksasjon enn hannhunder.

 

Det er ikke anbefalt å bruke hunder i avl med patellaluksasjon og man kan tidligst gjennomgå en undersøkelse ved 1 års alder.

 

Ja vad er nå patellaluksasjon, jo patella som betyr kneskål skal normalt ligge i patellafuren rett foran på bakbeinet, på høyde med kne-leddet. Kneskålen skal ikke kunne skyves ut av patellafuren.

Patellaluksasjon betyr den tilstand da patella ikke lenger ligger stabilt på plass. Den glipper ut av stilling, den luksererar. Luksasjonen kan skje både på innsiden av kneleddet, medialt og på utsiden av kneleddet, lateralt. Patellaluksasjon brukes også om den tilstand der patella ligger normalt på plass, men lett kan skyves til siden.

Patellaluksasjon har sjeldent en skade som årsak, og det er ikke et resultat av forandringer i selve kneet, men et resultat av forandringer i hele bakbeinet som gjør at patella luksurerar.

 

Man deler in patellaluksasjon i 4 grader. Medial luksasjon:

 

Grad 1:         Patella ligger på plass, men lar seg     
                    luksurere deretter glipper den tilbake
                    på plass.

                    Mange av disse hundene forblir           
                    symptomfrie.   

 

Grad 2:       Patella ligger som regel på plass ved undersøkelsen, men luksureres lett og glipper ikke tilbake på plass.  Den kan også glippe ut når beinet bøyes og strekkes. Legges kneskålen tilbake blir den liggendes på plass.

 

Grad 3:       Patella ligger permanent på utsiden, den kan legges tilbake på strukket bein, men hopper ut igjen ved bøyning av beinet. Hunden bruker beinet, men kan ikke strekke kneleddet normalt og vil halte tydelig.

 

Grad 4:       Patella er permanent på utsiden og lar seg ikke legge på plass.  En slik hund vil være sterk invalidisert og kan ikke gå på beinet.

 

Lateral luksasjon:

 

Lateral luksasjon rammer først og fremst større hunderaser. Lateral luksasjon graderes på samme vis som medial luksasjon. Når det gjelder små hunder som får lateral luksasjon, så oppstår denne luksasjonen på et senere tidspunkt i hundens liv, gjerne i alderen 5 - 8 år. Vanligvis er ikke dette som følge av anatomiske avvik, men som følge av en svekkelse av bløtvev, muskulatur og muskelhinner. Dette vil da kunne føre til luksasjon av patella

 

  Behandling vil være operasjon fra grad 2 om de er plaget av det, ellers må man tenke på at hunden ikke blir for tykk, spesielt for store hunder sånn at belastningen ikke blir for stor.

 

 

 

Kilde: Lars Lønaas fra boken Hund AVL og HELSE

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.01 | 00:42

Hei. Jeg har ei lita jente som er blanding av rt og kinesisk nakenhund. Jeg ønsker valper på ho, og vil gjerne parre med en rt. Hva tar du for parring?

...
03.10 | 08:37

Hei 😊 nei jeg planlegger ikke valper til neste år dessverre, men det er sikkert noen andre jeg kjenner som skal.

...
01.10 | 17:56

Er tidlig ute med planleggingen her :)

...
01.10 | 17:55

Hei!:) Meg og min samboer har forelsket oss helt i denne rasen, og har veldig lyst til å skaffe oss en langhåret RT til sommeren 2019. Planlegger du noe til da?

...
Du liker denne siden